Jos ei voi ylittää, ei voi alittaa, eikä ohittaa – hommaa nostolava-auto! Jounin 2. testipäivä.
Jouni Järvisen pihalla Kyröskoskella seisoi kaksi valtavaa ja kallistunutta pihakoivua. Etäämmällä odotti jyrkkä ja hauraskin sammaloitunut katto puhdistusta. Kahden päivän aikana Jouni onnistui ensikertalaisena kaatamaan nämä jättiläiset ja puhdistamaan vanhan kuivurin katon nostolava-auton avulla.
Uusia haasteita nostolava-autolle
Sen verran taisi perjantai sittenkin olla rankka päivä fyysisesti, etten saanut itseäni ylös heti aamusta vaan seuraavan kohteen aloitin vasta kello 11:sta aikoihin. Siirryin vanhan 100-vuotiaan kuivuri-viljamakasiinirakennuksen tontille. Jyrkälle pohjoisen puolen tiilikatolle oli kasvanut runsas sammalkasvusto. Suunnitelmani oli nostimen avulla yltää rapsuttamaan suurin osa sammaleista pois.
Katto on sen verran jyrkkä, ja sekä sen yläpuolinen erikoisjatke on sen verran korkealla, että en voisi edes ajatella tekeväni hommaa tikkailta käsin. Rännit ovat ehkä noin viidessä metrissä ja viisi metriä vanhaa herkästi rikkoutuvaa jyrkkää tiilikattoa, jonka päällä ei voi kävellä.
Siispä, lastenlaulua hieman muunnellen: ”Jos sitä ei voi ylittää, jos sitä ei voi alittaa, jos sitä ei voi ohittaa, niinpä täytyy…” hommata henkilönostin! Taas henkilönostin osoittautui tosi käteväksi välineeksi hankalaan työkohteeseen. Yhden päivän työkokemuksella tämä kävi jo kuin leikki. Nostimen käytössä ei ollut enää mitään ihmeellistä.
Koneen automatiikasta voisin mainita yhden erittäin kätevän ominaisuuden: Vain yhdellä komennolla laite palautuu alas automatiikan auttamana. Se nopeuttaa mukavasti, kun ei tarvitse manuaalisesti säätää puomeja.
Apuna tänään oli poikani Matias ja koriin mahtui hyvin kaksi henkeä. Yhdessä tehden tehokkuus oli miltei kaksinkertainen, kuin olisi ollut yksin tehdessä.
Soitto Janneniskan tekniseen tukeen
Työ oli raskasta, mutta nostimen käyttö niin mukavaa, että ajantaju hävisi kokonaan. Huomasin katsoa kellonaikaa vasta vartin yli kahdeksan. Olin alustavasti luvannut palauttaa nostimen jo viideltä, joten turvauduin Janneniskan 24/7 avoinna olevaan tekniseen tukeen ja selvitin, oliko koneella jonkun toisen varaus päällä. Sain palautuksen helposti siirrettyä sunnuntai aamuun.
Ja ei muuta kuin jatkoin taas työtä innokkaasti. Sainkin tehtyä katolla kaiken sen, mihin aika ja mahdollisuudet riittivät. Vielä ehdin siirtyä uuteen kohteeseen, 30 metrin päähän, poistamaan vanhan tietoliikennekaapelin. Ei olisi yhtään hassumpi idea alkaa yrittäjäksi tekemään näitä hommia. Työ ei ole tylsää vaan siinä on sopivasti haasteita. Sanoisinko jopa, että tämä oli KIVAA!
Henkilönostin järkevään hintaan
Hinnasta vielä. Vuokrahinnat ovat alkaen noin 300 euroa ja se vähän mietitytti aluksi. Mutta kun firman edustaja kertoi, mitä kaikkea muuta he tekevät nostimien turvallisuuden eteen, hinta on kohdillaan. Näillähän työskennellään erittäin korkealla ja nostimia käyttävät myös tällaiset täysmaallikot ja ensikertalaiset.
Jokaisen käyttökerran jälkeen, vaikka homma kestäisi vain tunnin, laite viedään tarkastukseen, jotta se on taas varmuudella täysin käyttökunnossa. Niin moni huippuammattilainen ottaa osaa koneen hoitamiseen, että hinta on sittenkin loppujen lopuksi edullinen. Turvallisuus vaikuttaa olevan Janneniskalle kaikki kaikessa. Sanoisinkin lopuksi, että hinta-laatu-suhde on Janneniskalla kohdallaan.
Itselleni tästä jäi hyvä mieli. Nyt kun itse sen näin, kuinka helppoa laitetta on käyttää ja kuinka hyödyllinen se on vaikeissa kohteissa, hyvin helposti tulen vuokraamaan laitetta uudelleen. Suosittelen ihan oikeasti muillekin!
Raportin teksti: Jouni Järvinen